Медицината го експлоатира вече 20 години. В минимални количества, пречистен и екстремно разреден, ботоксът днес е по-популярен и от смъртоносното кураре, чието откриване навремето отвори врати пред хирургията. Ботулиновият токсин направи възможни и много други неща: да се коригира кривогледство, да се възстановяват скъсани мускулни влакна, да секне обилното омразно потене и дори да се облекчи мигрената. Напоследък ботокса влезе в новата си роля на безпощаден „убиец” на бръчки. Очни хирурзи случайно забелязали, че при лечение на кривогледство и тикове на клепача с ботокс, веществото повлияло добре и на бръчките около очите. Още по-изумително – почти при всички пациенти тези бръчки изчезнали напълно.

Ботоксът се радва на огромна популярност както от страна на жените, така и от мъжете. Той прави да изглеждате свежи и отпочинали. Статистиката сочи, че само за една година в САЩ мъже и жени използват ботокс около 1,6 милиона пъти, за да изгладят бръчките си. От противобръчковата инжекция с ботулинов токсин се възползват вече масово и еврпейците. Това са най-често дами, които искат да изгладят лицето, но и мъжете не са имунизирани срещу появата на бръчки и се обръщат към ботокса, за да постигнат гладка и млада кожа.

Всяка бръчка има своя собствена история и причини за възникването си. И затова трябва да се третира индивидуално. Ботоксът е най-ефективен при т.нар. динамични бръчки, появяващи се в горната половина на лицето – по челото, между веждите и малките бръчици в околоочния контур, познати като „пачи крак”. Всички гореизброени бръчки се образуват и задълбочават поради силната мимическа мускулатура.

Инжектираният ботокс парализира именно мускулатурата, като блокира прехода на ацетилхолин от нерва към мускула.

След което бръчките изчезват!

Парализата започва 3 до 14 дни след инжекцията, а ефектът трае около 6 месеца до една година при повторни инжектирания. През това време ботокса се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. Според най-новите проучвания разреденият ботулинов токсин, който се инжектира в бръчките, се разгражда без неблагоприятни последици за организма. За сведение, 3000 единици ботулинов токсин могат да убият 70-килограмов мъж, а за целите на естетичната медицина изглаждане на бръчките на лицето се постига с максимум 50 единици на процедура.

Методът е бърз, безболезнен и безкръвен и точно по тези причини е много търсен. Препоръчително е инжектирането да става след 30-годишна възраст. Не се препоръчва да се инжектира ботокс по-често от 2 пъти годишно. Усложненията са минимални и преходни. Синина (поява на хематом) може да се появи на мястото на инжектиране най-вече около очите и може да последва кратка болка или главоболие. Синината може да бъде по-голяма при пациенти, които са приемали аспирин или други антиагреганти.

За дълбоките назолабиални бръчки ботоксът не е подходящ избор. Те трябва да бъдат третирани с хиалуронова киселина.

Освен досегашните фаворити на козметичните специалисти, като корекциите с лазер, пилинг и подкожни инжекции с биологично активни вещества – хиалуронова киселина или собствени мазнини, все по-често намира място и инжектирането на ботокс. Най-добра е комбинацията от всички тези продукти, когато става дума за нехирургична козметична намеса.

Ботокс за лечение на мигрена

Лекарите откриха, че ботулиновият токсин може да се използва не само за подмладяване на лицето, а и за намаляване честотата и силата на пристъпите на мигрена. В действителност заслугата за това откритие е на пациенти, инжектирали си ботокс два пъти в годината. Съвпадението на твърдението им за облекчение на главоболията дава повод на лабораторията производител да предприеме клинични изследвания за потвърждаване на тези данни. Проучванията доказват, че честотата на пристъпите от главоболие намалява с 61%, а силата на болката с 27%.

Ботокс и потене

Обилното потене под мишници, по стъпала и длани е неприятно за много хора. Тук ботоксът успешно помага. 
Обикновено дозата се поставя преди летния сезон. Ефектът отново е от 6 месеца до 1 година в зависимост от поредността на манипулацията. Потенето се блокира до 3-7 дни, само в третираната зона.