За първи път е въведена във Франция, а после разпространена в Европа и Америка. В началото е използвана при лечението на болката, чрез приложението ѝ в ревматологията и спортната медицина. Методът представлява инжекционно въвеждане на биологично активни вещества директо в мястото на проблема. По този начин се постига мощен терапевтичен ефект, като се свеждат до минимум ефектите върху останалата част от организма. В областта на естетичната медицина мезотерапията беше доскоро второстепенна терапевтична алтернатива за лечение на целулит след липосукция. В момента се използва за лечение на стареещата кожа, косопад, локални мастни натрупвания и целулит.

 

Лечение на косопад и ускоряване растежа на косата

 

Лечението и предпазването от остаряване на кожата чрез естетичната мезотерапия представляват истинска революция. В действителност става дума за доставяне на активни вещества директно в мястото на проблема. В този смисъл не по-малък интерес представлява лечението на косопад и различните видове алопеции. Успешни са схемите използващи съставки подобряващи кръвоснабдяването на косъма, доставка на витамини и олигоелементи за метаболизма на клетките, както и специфично антиандрогенно лечение на мъжки тип разреждане на косата. Процедурите се провеждат един път седмично, обикновено 4 последователни седмици, с поддържане на 2-3 месеца веднъж. В зависимост от алопецията курсовете могат да се индивидуализират. Терапията отнема 20 минути. С фина игла със специален пистолет се поставя в засегнатата зона активния коктейл. При сезонен косопад се поставят февруари и септември 2-4 коктейла последователно. Методиката може да се съчетае с други локални средства, а ускоряването растежа на косата става забележимо още след втория сеанс. Чрез микрокамера за диагностика на косата от 15 ден се забелязва активен нов подраст, а след месец става забележим за пациента. Косъмът се уплътнява, косата се сгъстява и насища своя цвят.

 

Мезотерапия на лице и шия

 

Мезотерапията може да се приложи при хоризонтални и вертикални бръчки по челото, бузите, периорбиталната област (около очите), около носа, устата и шията. Цели се ревитализация на кожата на лицето, оформяне линията на очите, бузите, овала, хидратация, повишаване на тонуса и плътността на кожата. Хиалуроновата киселина е основната субстанция на дермата и основен продукт в коктейла за лице и шия. Тя е силно хигроскопична и поема повече от 1000 пъти от обема си вода. Влияе върху клетъчната пролиферация и инжектирането ѝ ускорява синтеза на колагенови и еластинови влакна. Освен нея се добавят витамини, минерали и др. Всичко това балансира биологичните процеси и микроциркулацията, стимулира синтеза на колаген. Въвеждането на термина mesolift принадлежи на френския лекар Dr. Herzog. Той означава инжектиране в естествена среда, директно в дермата на олигоелементи, витамини и вещества, влизащи в състава на кожата. Тази голяма идея е нещо далеч по-значимо от моден феномен поради добрия лифтинг ефект. Стареенето на кожата се обуславя от външни и вътрешни фактори:

Външни: замърсители на околната среда, стрес, хранене, сън, тютюнопушене, гравитация, слънчево увреждане

Вътрешни: наследственост, анатомични особености

При стареенето на кожата се наблюдават:

Намаляване на колагеновите и еластиновите влакна
Атрофия на подкожната мастна тъкан


I фаза – отлична ревитализация II фаза – ефективна ревитализация, подходящ момент за профилактика на фаза 3 III фаза – дълга и трудна ревитализация, ограничен ефект, нужда от комбинация с други средства
Запазен тонус
Лекостепенна дехидратация
Признаци на стареене на дерма при мимика
Видими бръчки при мимика
Липсват видими признаци при покой
Гънки, суха кожа
Увредена дерма
Фини, умерено изразени бръчки при покой
Признаци на увреден епидермис при покой
Отпусната, дехидратирана кожа
Увреждане на дермата
Фини, умерено и силно изразени бръчки
Признаци на увреден епидермис при покой

 

Терапевтична схема при отделните фази на стареене на кожата

 

I фаза  II фаза  III фаза 
Процедурите се извършват през 4-6 седмици
Препоръчва се начална серия от 3-4 последователни процедури
Резултатите стават видими след 2-3 процедури
Поддържане – 1 път на 2 – 6 месеца
5 процедури през 2 седмици
Видими резултати след 4 процедури
Пауза от 6 месеца
Нова серия от 2-3 процедури
Поддържане – 1 път на 2 – 6 месеца
5 процедури през 10 дни
Видими резултати след 4 процедури
Пауза от 6 месеца
Нова серия от 2-3 процедури
Поддържане – 1 път на 2 – 6 месеца

При фаза II и най-вече при фаза III е необходимо комбиниране с други методи – например инжектиране на филъри (пълнители) с хиалуронова киселина, химичен пилинг и др.

Мезолифтингът е ревитализираща манипулация, не заменяща хирургичния лифтинг. Ефективно подобрява хидратацията, тонуса и устойчивостта на кожата. Забавя образуването на бръчки и отпускането на кожата. Сто процента добри резултати с една или две процедури се постигат с коктейла за отслабване при двойни брадички, подкожните мазнини (а не отоци) под очите. Резултатите се получават за период между 3 и 5 седмици. Като страничен ефект може да се отбележи оток и хематом на мястото на инжектиране (почти задължителен при третиране на торбички под очите). Като при всяка манипулация се възможни алергични реакции. Освен алергия към някоя от съставките на коктейла, противопоказания за мезотерапия са и автоимунните заболявания, бременност, кожни инфекции, псориазис, прием на аспирин и други антиагреганти, антикоагуланти.

Колагенова стимулация:


GUNA MD - TISSUE
GUNA MD – MATRIX


Ампули колаген за мезотерапия


Колагенът е най-широко разпространеният протеин в човешкото тяло, и в часност в кожата, което определя значимостта му за нейните структури. Колагеновата решетка, изградена от колагенови фибри, е природна опорна биомрежа, придаваща контур, стегнатост и тонус на кожата. Отслабването и разкъсването на колагеновата решетка са причина за отпускане, стареене на кожата, поява на бръчки. Мезотерапията с продуктите на GUNA целят освежаване, тонизиране, стягане, намаляване на бръчките, целулита и мастните натрупвания.


Мезотерапия на тяло – за лечение на целулит и локални мастни натрупвания


Мезоскулптурата е мезотерапия, която се използва за третиране на ръце, деколте, корем, крака и бедра с цел оформяне на контура и респективно стягане на целевите зони. За разлика от липосукцията, при която се третират дълбоките мастни депа, с тази методика се третират повърхностните депа. Целулитът протича в следните етапи: едематозен, едематозен със засягане на адипоцитите и микроциркулацията, организиране на едема – еволюция към фиброза и формиране на микро- и макронодули и фибросклероза. Лечението трябва да включи оформяне на телесните контури и възстановяване на стегнатата структура на кожата. Със специален пистолет за мезотерапия на определена дълбочина се инжектира продукта. Процедурата не е особено болезнена. Възможно е да се получи зачервяване, лек оток, хематоми или сърбеж след инжектирането. След това може да има и мускулна болка, като след дълга фитнес тренировка. Резултатите се наблюдават след около 15 дни. Процедурата може да се оптимизира чрез дрениращ масаж, което ускорява елиминирането на мастните депа. Ефектът е дълготраен особено при спазване на режима на физическа активност и хранене, но все пак намалява с времето. Необходимо е поддържащо лечение от 3 – 4 процедури годишно. Желателно е да не се приема аспирин 1 седмица преди терапията. Противопоказанията за мезотерапия на тяло са идентични с тези при мезотерапия на лице.

Резултати

Преди
След