Светлината се използва от десетилетия за лечение на различни кожни проблеми. Съществуват множество апарати използващи този принцип и разработени конкретно за приложение в естетичната дерматология, но най-често това са лазери и IPL (Intense Pulse Llight). Много често поради незнание или с чисто спекулативна цел и за двата вида апарати се използва понятието лазер, което не е правилно нито от техническа, нито от медицинска гледна точка.

Как работят лазерните системи за епилация?

В крайна сметка всяка енергия се превръща в топлина. Това е основният принцип, който използват лазерите. Светлинният импулс се поглъща от меланина в космите и трансформирайки се в топлина унищожава космените луковици.

Какво Ви предлага дерматологичен център ДИАС?

Дерматологичен център ДИАС разполага с най-висок клас лазери за епилация: Nd:YAG лазер (Xeo) на Американската фирма Cutera и Alexandrite лазер (Gentle Lase Pro) на Американската фирма Candela. С тях се постига трайно премахване на окосмяването в обработваните зони. Всички процедури се извършват от лекари и медицински специалисти с опит в естетичната дерматология и използването на лазерни системи.

Кои зони могат да бъдат третирани?

Могат да бъдат премахвани косми от всички части на тялото, включително лицето, краката, ръцете, мишниците и гърба. Също така могат да се третират чувствителни зони като гърдите, зърната и интимната зона.

Какво е усещането при лазерната епилация?

Пациентите усещат краткотрайно леко боцкане или парене при възпроизвеждането на светлинния импулс. Не е нужно обезболяване.

Колко процедури са необходими?

За повечето зони по тялото са нужни 6 до 8 процедури, а за лицето 10-12. Необходимият брой за постигане на оптимален дълготраен ефект зависи от множество фактори - третирана зона, дебелина и цвят на косъма, растежен цикъл на космите, хормонален статус и др. Важно е да се знае, че не всички косми растат активно по едно и също време. Те преминават циклично през 3 растежни фази - активен растеж, обратно развитие и покой. Лазерната епилация унищожава само космите, които са във фаза на активен растеж по време на третирането. Тъй като останалите косми навлизат в активна фаза по различно време, се налага провеждането на няколко процедури през определен период от време ( не по-малко от 30 дни) до пълното унищожаване на космените фоликули в дадена зона.

Какво трябва да знаете преди да започнете лазерната епилация?

Космите в обработваната зона не трябва да са отскубвани чрез епилация с кола маска или друг начин поне 3 седмици преди лазерната епилация. Непосредствено преди процедурата (не повече от един ден) космите трябва да се обръснат или премахнат чрез използване на депилатоарен крем. Александритният лазер не може да се използва при пациенти с тен. При Nd:YAG лазера тези ограничения не са толкова строги, но активният тен придобит преди по-малко от месец също е противопоказание за извършване на процедура с него.

Какво се случва след процедурата?

Непосредствено след терапията обработваната зона може да е леко зачервена. През седващите една-две седмици изглежда сякаш космите отново растат. Всъщност повечето от тях са унищожени и само се изхвърлят от организма. Между отделните лазерни процедури космите не бива да се отстраняват чрез механична епилация, но бръсненето им е позволено.

Има ли някакви ограничения след лазерната епилация?

След процедурата може веднага да се върнете към нормалното си ежедневие. Задължително е използването на фотозащитен крем за всички третирани зони изложени на слънце.

Какви са възможните странични ефекти?

Въпреки, че рядко се наблюдават странични ефекти, най-честите са леко зачервяване и оток в обработената зона, подобни на тези при излагане на слънце. Те отзвучават за няколко часа или по-малко.

 

 

Резултати:

Преди
След
Преди
След
Преди
След
Преди
След